Opleiding anesthesiemedewerker

Opleiding tot anesthesiemedewerker

De rol van een anesthesiemedewerker

Als anesthesiemedewerker bewaak je continu de vitale lichaamsfuncties van een patiënt en pas je indien nodig interventies toe. Zo kan tijdens een operatie een bloeddrukdaling ontstaan waarbij je als anesthesiemedewerker bloeddruk verhogende medicatie moet toedienen. Wanneer een patiënt locoregionale of lokale narcose krijgt wordt een deel van het lichaam verdoofd. Zo kan alleen een arm of een been verdoofd worden of alleen het onderlichaam. De patiënt is bij bewustzijn maar kan ook kiezen voor ‘sedatie’ waarbij een slaapmiddel wordt toegediend en de patiënt dus minder van de operatie zal meekrijgen. De anesthesiemedewerker bewaakt wederom de vitale lichaamsfuncties en interfereert wanneer nodig.

De taken van een anesthesiemedewerker beperken zich niet tot de operatiekamer. Zo kan je ook werkzaam zijn op de poli anesthesiologie of kan je nog een vervolgopleiding volgen tot sedatiespecialist of pijnconsulent. 

De eigenschappen van een anesthesiemedewerker

Als anesthesiemedewerker werk je samen met een team aan de beste zorg voor een patiënt. Je moet goed kunnen samenwerken met verschillende disciplines zoals operatieassistenten en medisch specialisten. Je moet flexibel zijn en je kunnen aanpassen aan snel wisselende omstandigheden. Tijdens een operatie kunnen er complicaties optreden en als anesthesiemedewerker moet je direct kunnen handelen. Kennis moet je meteen kunnen toepassen en ook is het belangrijk om deze kennis bij te houden. Vaak ben je als lid van het anesthesieteam alleen op de operatiekamer. Die verantwoordelijkheid en het vaak solistische karakter van het beroep moet je aankunnen. Om de patiënt gedurende het anesthesiologische proces zo goed mogelijk te begeleiden moet je als anesthesiemedewerker goed met mensen om kunnen gaan, geduld hebben en patiënten met respect behandelen.

De opleiding tot anesthesiemedewerker

De opleiding tot anesthesiemedewerker bestaat uit zowel een praktijk- als een theoriecomponent. Tijdens de theorie, gevolgd aan de Amstel Academie, word je voorbereid op wat je daarna in de praktijk gaat doen. Alrijne Ziekenhuis biedt een drie jarige in-service opleiding aan. Dit houdt in dat school en stages in het ziekenhuis elkaar afwisselen. Met behulp van Entrustable Professional Activities (EPA’s) ga je aan de slag op de operatiekamer en zal je je taken steeds meer uit gaan breiden totdat je een bekwaam anesthesiemedewerker bent.

De opleiding wordt twee keer per jaar aangeboden en duurt drie jaar. Halverwege februari kan je starten met de opleiding en begin september.

De functie-eisen van een anesthesiemedewerker

Heb jij minimaal een havo diploma (profiel N&G of N&T), een afgeronde mbo 4 opleiding (zorg gerelateerd), je hbo propedeuse of een afgeronde en erkende hbo-opleiding en ben je na het lezen van deze pagina enthousiast geworden? Neem dan contact op met één van de praktijkbegeleiders van de anesthesie via pb-anesthesie@alrijne.nl. Zij kunnen je voorzien van meer informatie.

Wie zijn wij?

Alrijne Ziekenhuis werkt continu aan een gezonde, veilige en inspirerende werkomgeving voor haar medewerkers. Met 3500 medewerkers en 240 medisch specialisten is Alrijne één van de grootste werkgevers in de regio. Het is een grote maar warme zorgorganisatie met ruimte voor ontwikkeling en verbreding. Alrijne biedt aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden.

De operatiekamers van Alrijne Ziekenhuis zijn verdeeld over drie locaties: Leiden, Leiderdorp en Alphen a/d Rijn. Locatie Leiderdorp is de hoofdlocatie en beschikt over tien operatiekamers. Op deze locatie kunnen patiënten met een hoog operatierisico, een spoedindicatie, hogere complexiteit en bijkomende co-morbiditeiten geopereerd worden. In Leiderdorp is de Spoedeisende Hulp (SEH) en de Intensive Care (IC) vierentwintig uur per dag geopend.

Op locatie Leiden en Alphen vinden laagcomplexe operaties plaats, bij in principe gezonde patiënten. Op locatie Leiden zijn zeven operatiekamers en in Alphen zijn er drie. Op deze locaties is geen SEH en IC aanwezig.