Opleiding tot recoveryverpleegkundige

Opleiding tot recoveryverpleegkundige

De rol van een recoveryverpleegkundige

Als recoveryverpleegkundige sta je aan het begin en aan het eind van het traject van een operatie op het operatiekamercomplex naast het bed van de patiënt. Zodra de patiënt wordt opgeroepen om naar het operatiekamercomplex te komen, komt de patiënt als eerste op de holding aan. Op de holding bereid je de patiënt voor d.m.v. het controleren van persoonsgegevens en de voorgeschiedenis. Ook geef je de patiënt een infuus en dien je medicatie toe. Verder assisteer je de anesthesioloog bij het geven van locoregionale anesthesie om vooraf al een pijnblokkade te geven aan een patiënt. Een grote rol is ook om de patiënt gerust te stellen voor de operatie.

Na de operatie gaat de patiënt naar de recovery om bij te komen. Alle anesthesietechnieken komen op de recovery terecht. Na de operatie zorg je dat de patiënt comfortabel is. Je houdt de vitale functies in de gaten en past het postoperatieve beleid toe. Ook het pijnbeleid speelt hierin een grote rol. Daarom heb je postoperatief contact met de anesthesioloog.

De eigenschappen van een recoveryverpleegkundige

Als recoveryverpleegkundige werk je samen in een team aan de beste zorg voor een patiënt. Je draagt zorg voor 2-3 patiënten postoperatief. Je moet goed kunnen samenwerken met verschillende disciplines zoals anesthesiemedewerkers en anesthesiologen. Je moet flexibel zijn en je kunnen aanpassen aan snel wisselende omstandigheden. Na een operatie kunnen er complicaties optreden en als recoveryverpleegkundige moet je direct kunnen handelen. Kennis moet je meteen kunnen toepassen en ook is het belangrijk om deze kennis bij te houden. Om de patiënt voor en na het anesthesiologische proces zo goed mogelijk te begeleiden moet je als recoveryverpleegkundige goed met mensen om kunnen gaan, geduld hebben en patiënten met respect behandelen.

De opleiding tot recoveryverpleegkundige

De opleiding recoveryverpleegkundige bestaat uit zowel een praktijk- als een theoriecomponent. Tijdens de theorie, gevolgd aan het Educatief Zorgsector van het LUMC, word je voorbereid op wat je daarna in de praktijk gaat doen. De opleiding bestaat uit twee delen. Je start eerst met de BAZ (Basis Acute Zorg), deze wordt afgesloten met een certificaat. Daarna ga je verder met de specialisatie van de recovery en volgt een CZO-erkend diploma. School en praktijk zullen elkaar afwisselen. Ook ga je stage lopen. De opleiding duurt bij elkaar 12 maanden. Met behulp van Entrustable Professional Activities (EPA’s) ga je aan de slag op de recovery en holding en zal je je taken steeds meer uit gaan breiden totdat je een bekwaam recoveryverpleegkundige bent.

De functie-eisen van een recoveryverpleegkundige

Ben je een gediplomeerd mbo- of hbo-verpleegkundige, BIG geregistreerd met enige ziekenhuiservaring en ben je enthousiast geworden? Neem dan contact op met één van de praktijkopleiders van de recovery via pb-anesthesie@alrijne.nl. Zij kunnen je meer informatie geven.

Wie zijn wij?

Alrijne Ziekenhuis werkt continu aan een gezonde, veilige en inspirerende werkomgeving voor haar medewerkers. Met 3500 medewerkers en 240 medisch specialisten is Alrijne één van de grootste werkgevers in de regio. Het is een grote maar warme zorgorganisatie met ruimte voor ontwikkeling en verbreding. Alrijne biedt aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden.

De operatiekamers van Alrijne Ziekenhuis zijn verdeeld over drie locaties: Leiden, Leiderdorp en Alphen a/d Rijn. Locatie Leiderdorp is de hoofdlocatie en beschikt over tien operatiekamers. Op deze locatie kunnen patiënten met een hoog operatierisico, een spoedindicatie, hogere complexiteit en bijkomende co-morbiditeiten geopereerd worden. In Leiderdorp is de Spoedeisende Hulp (SEH) en de Intensive Care (IC) vierentwintig uur per dag geopend.

Op locatie Leiden en Alphen vinden laagcomplexe operaties plaats, bij in principe gezonde patiënten. Op locatie Leiden zijn zeven operatiekamers en in Alphen zijn er drie. Op deze locaties is geen SEH en IC aanwezig.