“Veel meer dan alleen een balletje gooien!”
Veel meer dan alleen een balletje gooien!
Timo van Katwijk en Felien Lantinga zijn bewegingsagogen in Verpleeghuis Oudshoorn en verbeteren de levenskwaliteit van de bewoners door hen te motiveren en te activeren om in beweging te komen. In dit interview delen ze hun ervaringen en wat hen drijft.
Kunnen jullie jezelf even kort voorstellen?
Timo begint: Zeker! Mijn naam is Timo van Katwijk, ik ben 26 jaar oud en werk al 5 jaar als bewegingsagoog in Verpleeghuis Oudshoorn. Ik ben een grote hockeyliefhebber en heb ook een eigen bedrijfje als hockeytrainer.
Felien: Ik ben Felien Lantinga, ik ben 23 jaar oud en werk nu tweeënhalf jaar als bewegingsagoog in Oudshoorn, 36 uur per week. Ik hou van veel gezelligheid om me heen. Ik ben de enige dame in een team van mannen.
Wat doet een bewegingsagoog eigenlijk?
Timo: Een bewegingsagoog houdt zich bezig met het aanbieden van sport- en bewegingsactiviteiten. Deze hebben tot doel een bijdrage te leveren aan de psychosociale, lichamelijke en emotionele ontwikkeling. Om het in makkelijke taal te houden is een bewegingsagoog een sportleraar voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben Denk hierbij aan: ouderen, mensen met een beperking en revalidanten en nog veel meer.
Felien vult aan: Ik ben meer gericht op sociale interactie, vooral met dementerende bewoners. Ik vind het al een overwinning als ik iemand in beweging heb gebracht of de bewoner even uit een minder leuke situatie kan halen. En Timo is vooral gefocust op het onderhouden van iemand zijn conditie. Hij werkt dan ook meer met mensen met somatische (lichamelijke) klachten.
Hoe ziet een normale werkdag van een bewegingsagoog eruit?
Felien: We starten met koffie en een dag start, waarin we belangrijke informatie delen met het hele multidisciplinaire team. De rest van de ochtend bestaat uit een mix van individuele begeleiding en groepslessen, zoals bewegen op muziek, gymgroep of zwemmen.
Timo: En na de lunch hebben we nog activiteiten. Ook komt het geregeld voor dat we in de middag overleg hebben met andere disciplines. Aan het einde van de dag rapporteren we onze bevindingen.
Waarom zijn jullie bewegingsagoog geworden?
Felien: Ik wilde altijd al met mensen werken. Tijdens mijn stage ontdekte ik hoe bijzonder het is om iets te betekenen voor deze doelgroep en hoeveel liefde je van ze terugkrijgt.
Timo: Mijn interesse groeide tijdens mijn CIOS-opleiding. Een stage met kinderen met beperkingen maakte me enthousiast voor dit vak. Ik wilde meer doen dan een gewone sportles geven.
Wat is de toegevoegde waarde van een bewegingsagoog?
Felien: Sommige mensen denken: Oh bewegingsagoog, je doet maar wat met de mensen. Maar het is zoveel meer dan alleen een maar een balletje gooien. We hebben nauw contact met het multidisciplinaire team waar we een plan van aanpak maken hoe we een bewoner kunnen helpen. Wij kijken dan hoe we met een vorm van bewegen een bewoner kunnen helpen.
Timo: Het gaat niet alleen om bewegen, maar ook om het begrijpen van de persoonlijke situatie van de bewoners en hierop kunnen inspelen. Zodat we aan ons gestelde doel kunnen werken.
Wat is het mooiste moment dat jullie hebben meegemaakt als bewegingsagoog?
Felien: Er zijn eigenlijk veel leuke momenten, maar een van de leukste momenten vond ik toen een dame me ging leren Afrikaans te dansen en hoe trotst zij was op dat moment.
Timo: Het mooiste moment voor mij was toen ik terugkwam na een lange vakantie en een mevrouw tegen me zei dat ze elke week op haar kalender had zitten afkruisen totdat ik weer terug was. Mijn hart smolt toen echt. En dat is het mooie aan het zijn van een bewegingsagoog; ook al is iets verdrietig, je haalt er eigenlijk altijd wel een mooi moment uit.
Instagram Take-over
Wil je meer ontdekken over het werk van Timo en Felien? Op het Instagram-account van de Verpleeghuizen van Alrijne nemen Timo en Felien je mee in een werkdag van een bewegingsagoog.